Eigenaarschap

De bewoners zijn sociaal eigenaar‘Het is van ons. Zo voelt dat. Dat heb je bij een buurthuis niet,’    aldus een bewoner tijdens de officiële opening van een van de BuurtWerkKamers.

Eigen ruimte
Iedere BuurtWerkKamer start met een lege ruimte, die de buurtbewoners zelf gebruiksklaar maken. Dat betekent dat schoonmaken, schilderen of het leggen van een vloer op hun initiatief gebeurt. De spullen die nodig zijn voor de inrichting kopen de bewoners bij de kringloop of halen ze op in de buurt. Van meubel tot magnetron, van servies tot schilderij. Zo ontstaat een soort thuis, waarvoor de bewoners zich verantwoordelijk voelen.

Eigen sleutel
De actieve bewoners zijn sociaal eigenaar: ze investeren uren en bepalen zelf waaraan. In de BuurtWerkKamer zijn zij de baas. Iedereen, die iets wil doen voor de buurt kan een sleutel krijgen en zelf beslissen wanneer de kamer open is. Dit zelfbeheer is een belangrijk aspect van de filosofie van de BuurtWerkKamers.
De actieve bewoners zijn, samen met de financiers, die investeren in euro’s (zoals gemeenten, woningcorporaties, uitkeringsinstanties, zorgverzekeraars en –instellingen en particuliere fondsen) de leden en opdrachtgevers van de ondersteunende BuurtWerkKamerCoöperatie.

Het eigenaarschap bij bewoners leggen is een van de factoren die de BuurtWerkKamers succesvol maken.
De andere factoren zijn:
Drempelloos
Energiegericht
Meedoen