Energiegericht

‘Iedereen kan iets wat een ander niet kan’ is ons motto. Iemand die zelf schulden heeft ervaren, kan een buurtgenoot met schulden vaak goed op weg helpen in het woud van organisaties en hulpverleners. Iemand die geen keukenkastje kan ophangen kan misschien wel een ander Nederlands leren. Of andersom.

Organisch

Bij de BuurtWerkKamer gaan steun halen en talenten inbrengen hand in hand. Het onderlinge helpen ontstaat op een organische manier. Niet vraaggericht, niet aanbodgericht, maar energiegericht: wat vind je leuk om te doen voor een ander of voor de buurt.

Wederkerig

Kwetsbare mensen kunnen elkaar bij uitstek helpen. Ze snappen als geen ander dat je vast kunt lopen bij instanties, met een andere ’taal’, een ‘vreemde’ logica. Hun ervaringen zijn uitermate waardevol, en niet langer iets om zich voor te schamen (het peer-to-peer-principe). En mocht het onderling niet lukken, dan denkt een professional mee. Maar alleen als dat echt nodig is. Want te snel helpen maakt passief en afhankelijk. En dat is een gemiste kans.

Alle activiteiten op een energiegerichte manier tot stand late komen is een van de factoren die de BuurtWerkKamers succesvol maken.

De andere factoren zijn:
Drempelloos
Eigenaarschap
Meedoen

In het nieuws

Het stadsdeel Amsterdam Zuid-Oost blijft bij haar standpunt en beëindigt op 31 december 2020 de subsidie voor BuurtWerkKamer Samen Sterk.
Stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft aangekondigd een bedrag van € 16.832 terug te willen vorderen bij de drie BuurtWerkKamers in Zuidoost. Dit omdat deze BuurtWerkKamers in
Het programma Schoon Schip, dat in de BuurtWerkKamers gebruikt wordt als schuldhulptoeleidingsprogramma, is een effectieve interventie. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek vond plaats
Na een zoektocht van maanden heeft de Utrechtse BuurtWerkKamer De Verbinding een locatie gevonden aan de Kenaustraat 42a in Zuilen, in het gebouw van de