Hans

Hans

“Hier krijg ik de kans om weer Hans te worden.”

Hans Haaken (1958) heeft de mooiste baan die hij ooit had willen hebben. Samen met collega Dynaida Gumbs is Hans assistent-coördinator van BuurtWerkKamer Hart voor Leidsche Rijn in Utrecht. Hij wijst naar een groot bord in de kamer waarop de medewerkers hun jaardoelen hebben gekrijt. Bij Hans staat er: ‘Inner Peace’ en ‘Status’. Zijn functie bij de BuurtWerkKamer geeft hem zijn identiteit terug en biedt hem kracht en vrede met zichzelf.
De sfeer in Hart voor Leidsche Rijn is warm en gemoedelijk. Iedereen wordt hartelijk begroet en omhelsd. Sommigen schuiven aan voor een bakje leut en anderen gaan naar boven voor Yoga of Nederlandse les. Vanmiddag komt een groep Chinezen uit de buurt lunchen.

Tot 2013 was Hans jobcoach en toerde in zijn lease-auto door het land en hielp onder andere Wajongers een betaalde baan te vinden. Het werk was hem op het lijf geschreven, maar toch ging het helemaal mis. Hij dacht gelukkig getrouwd te zijn, gezegend met vier gezonde kinderen en een mooie koopwoning. Maar zijn huwelijk strandde.
Gebukt onder de moeilijke omstandigheden en steeds zwaardere financiële lasten, probeerde hij zich in zijn werk staande te houden. Dat lukte niet. Hans trok zich uitgeput terug met een groeiende angst voor de buitenwereld. Van persoonlijke administratie had hij toen nog weinig kaas gegeten en pas bij de derde aanvraag voor schuldsanering werd het hem toegekend. Inmiddels waren zes zware jaren verstreken. Hij vertelt dat hij in 2016 met de maatschappelijk werker en de schuldhulpverlener van het buurtteam de juiste match gevonden had. Hij weet het precies, op 4 juli 2017 tekende hij een contract met negen schuldeisers. Hans ging akkoord met vijftig euro leefgeld per week voor een periode van drie jaar.

“Als je op de juiste weg bent, kom je ook de juiste mensen tegen.” Sabiet Balwantgir verscheen op die weg. Zij is coördinator van BuurtWerkKamer Hart voor Leidsche Rijn en kende Hans van lang geleden. Ze overtuigde hem om zich aan te sluiten bij haar team. Met z’n drieën vormen ze nu een sterk team. Ze waarderen elkaar en vullen elkaar aan. Er is veel motivatie om van BuurtWerkKamer Hart voor Leidsche Rijn een klinkend succes te maken.

Hans doet zoveel mogelijk wat hij vroeger al deed als jobcoach. Hij verzorgt de sollicitatietraining, formulierenbrigade, computertraining digibeten en conversatieles Engels voor beginners. Een van zijn hobby’s is programmeren. Voor zijn collega’s ontwikkelt hij handige computerformulieren, zoals een gespreks- en registratietool. Deze wordt binnenkort in gebruik genomen door de medewerkers van alle BuurtWerkKamers en daar is Hans maar wat trots op. “Zonder de BuurtWerkKamer had ik dit verhaal niet kunnen vertellen. Hier krijg ik de kans om weer Hans te worden.”

Tekst: AnneMarie Tiebosch
Foto: Jonna Bruinsma