“Ik kom weer thuis met verhalen”
Kelly Brouwer (1985) is een mooie, jonge vrouw die als assistent-coördinator van BuurtWerkKamer De Verbinding in Utrecht Zuilen, met van alles bezig is. Ze geeft Nederlandse taallessen, is gastvrouw en aanspreekpunt, houdt de kas bij, ze boent en poetst graag en begeleidt de stagiaires. Ze is gelukkig getrouwd en woont met haar man vijf minuten verderop in de wijk. Ook het gezin van haar zusje en haar ouders wonen op loopafstand. Ze voelt zich prettig met haar werk en familie om zich heen. Maar zoals bij veel medewerkers van de BuurtWerkKamers is dat ook anders geweest.
Kelly werd geboren met cardiomyopathie, een hartziekte. Van kind af aan is ze al patiënt en had er zelf weinig moeite mee. Totdat ze zwanger raakte. Door haar medicijngebruik zou dat niet mogelijk zijn, maar het gebeurde wel en juist toen haar zusje ook zwanger was. Volgens de doctoren zou Kelly een zwangerschap niet overleven en daarom moest ze besluiten tot een medische abortus. Dat was zwaar en bovendien combineerde ze toen een studie pedagogisch werk met een baan in een kinderdagverblijf. Ze was te verdrietig om nog met kleine kinderen en hun ouders te werken. In plaats daarvan koos ze voor een opleiding tot gebarentolk en dat leek goed te gaan. Tot vijf jaar geleden, toen ze met haar klas op studiereis ging naar Amerika en terugkeerde met ernstige hartritmestoornissen. Ze belandde in het ziekenhuis en onderging een aantal zware operaties.
Voor Kelly zijn leefregels extra belangrijk. Ze moet voldoende rust nemen en haar energie goed verdelen. Ze vindt het moeilijk om zich ziek te melden, maar soms moet het en daar is bij de BuurtWerkKamer begrip voor. Haar collega’s houden goed in de gaten hoe Kelly zich voelt en manen haar rust te nemen wanneer ze teveel hooi op haar vork neemt.
Ondanks haar ziekte probeert ze van iedere dag iets moois te maken. Ze is zorgzaam en houdt van haar werk waarin ze met zoveel verschillende mensen in contact komt. Haar man ziet dat ze van haar werk geniet, ze komt weer thuis met verhalen.
Na de lange periode van operaties en revalidatie had Kelly niet veel om handen en was vooral bezig met oppassen op haar nichtjes. Een vriendin vertelde over de BuurtWerkKamers. Direct nadat ze zich meldde voor vrijwilligerswerk mocht ze meedoen met het team van Top aan de Amsterdamsestraatweg. Zes maanden later startte ze met Sunita Chote een nieuwe BuurtWerkKamer. Wekenlang was het klussen geblazen. Zo ontstond een goede band in het team. Inmiddels heeft Kelly een contract getekend. Het is de erkenning voor haar werk en betrokkenheid.
Er is nog meer goed nieuws. Kelly en haar man verwachten een kind. Haar zusje is draagmoeder van hun baby. Zelf moeder van twee kinderen vindt ze het vanzelfsprekend om deze droom voor haar zus en zwager waar te kunnen maken. De eerste echo was een emotioneel moment. Samen komen ze telkens een stap dichterbij het moment dat ze zelf ouders zullen zijn. Dan is haar geluk compleet.
Tekst: AnneMarie Tiebosch
Foto: Jonna Bruinsma