“Als ik ergens kan helpen, dan doe ik dat graag.”
Suzette da Silva (1965) komt binnen met in haar hand een formulier van de diëtiste. Ze laat zich wekelijks wegen, maar helaas is ze nu iets aangekomen. De mensen aan de koffietafel van BuurtWerkKamer Top in de Utrechtse wijk Ondiep leven met haar mee.
Het is mooi weer en daarom wil Suzette liever buiten dan binnen zijn. Zon op haar huid bevordert het herstel van haar gezondheid. Voetje voor voetje loopt ze naar een bankje in de zon. Als gevolg van een chemokuur is haar zenuwstelsel aangetast en heeft ze geen gevoel in haar voeten en vingertoppen. “Ik ben alleen maar bezig met beter worden.” De medewerkers van de BuurtWerkKamer helpen haar met advies en ondersteuning. “Zij zijn mijn verlengde familie. Zij zijn in mij blijven geloven, waar het systeem mij in de steek zou hebben gelaten,” zegt Suzette.
Suzette is Portugese. Ze reisde ooit haar broer achterna die in Nederland werk had gevonden.
Nu woont ze al 22 jaar in haar ‘huisje’ in het Utrechtse Pijlsweerd en zou nergens anders willen wonen. Suzette heeft een volwassen zoon en dochter uit haar eerste huwelijk en belandde in een financieel debacle tijdens haar tweede huwelijk. Na haar laatste scheiding werd ze ernstig ziek en moest een behandeling tegen borstkanker ondergaan. Een zware periode waarvan ze nu langzaam herstelt met fysiotherapie, geheugentraining en een dieet. De BuurtWerkKamer is heel belangrijk voor koffie en een praatje, maar ook om haar te helpen met haar documenten. De aanvraag van een second opinion in het ziekenhuis, een parkeerkaart, hulp bij het zoeken naar een woning en aanvraag van studiefinanciering voor haar dochter. Het zijn allemaal zaken waarbij Suzette kan rekenen op het team van de BuurtWerkKamer.
In de tijd van de Melkertbanen, gesubsidieerde werkervaringsplekken, werkte Suzette acht jaar lang als klassenassistent in het regulier en speciaal basisonderwijs. Ze hield van haar werk en deed een opleiding om als gediplomeerd klassenassistent te kunnen werken. Maar de overheid zette plots een streep door alle Melkertbanen, waardoor Suzette haar baan verloor en haar opleiding voortijdig moest beëindigen.
Vervolgens ging ze aan de slag bij een zorginstelling in Hilversum. Ook dat werk lag haar goed. Zorgen voor mensen die dat voor zichzelf niet kunnen gaf haar veel voldoening. Maar na een reorganisatie kreeg ze toch geen nieuw contract.
Voorlopig heeft Suzette de handen vol aan haar eigen huishouden en gezondheid, maar toch hoopt ze in de toekomst weer op een baan. Bijvoorbeeld als medewerker van de BuurtWerkKamer. Gesprekken voeren of activiteiten voor kinderen organiseren zou Suzette graag willen doen.
Bij de opening van BuurtWerkKamer De Verbinding in Zuilen maakte ze alle hapjes voor de gasten. “Als ik ergens kan helpen, dan doe ik dat graag.”
Tekst: Annemarie Tiebosch
Foto: Jonna Bruinsma